Sire,

In uw nieuwjaarsspeech van ondertussen 5 jaar geleden had u het over muren. U zei “dat we het vertrouwen niet zullen terugwinnen door de tijd terug te draaien of door muren te bouwen, maar door concrete daden te stellen tegenover de uitdagingen waarvoor ons land en de wereld staan”.

Ik schrijf u daarom betreffende een muur die u makkelijk kan neerhalen. Het Koninklijk Domein van Laken, u welbekend, ligt pal in onze stad, maar is afgesloten van de omliggende wijken met … een muur. Maar dat hoef ik u niet te vertellen.

Als we die muur nu eens zouden slopen en het Koninklijk Domein zouden openstellen voor alle Brusselaars? Dat zou alvast een antwoord bieden op een aantal uitdagingen voor onze stad. Brussel heeft nood aan meer plekken om tot rust te komen, te wandelen, om te sporten (joggen, bijvoorbeeld) en te spelen. De dichtbevolkte wijken aan het kanaal groeien nog elk jaar aan, het is zó belangrijk dat daar extra groen bijkomt.

Het openstellen van uw persoonlijke tuin zou een ongelofelijke boost kunnen geven aan onze stad. Een nieuwe ontmoetingsplaats waar buurtbewoners en bezoekers samen genieten van al wat parken zo geweldig maakt. Ik zie het al helemaal voor me: flaneren door het groen, op warme dagen een frisse duik nemen in een van de vijvers, een partijtje voetbal onder vrienden en dan genieten van een ijsje.

En één keer per jaar organiseren we samen een groot buurtfeest met u als eregast. Of we vieren Bal National in uw achtertuin! Ik zie dit dan ook als een historische kans om het koningshuis dichter bij de bevolking te brengen. Een gigantisch cadeau aan de Brusselaars.

Brussel en ons land hebben nood aan positieve verhalen: we moeten mensen opnieuw laten dromen, doen geloven in het potentieel van onze stad. En waar kan dat beter dan liggend in het gras en turend naar de lucht in een prachtig park?

Dus daarom, Sire, help ons de muur rond het Koninklijk Domein neer te halen.  Build parks, not walls.

Uw toegewijde onderdanen,

Hannelore Goeman, Vlaams Parlementslid voor Brussel one.brussels/vooruit

Al meer dan 779 handtekeningen! Teken onze brief aan de koning